Verslag van: Rinus en Jaap Sinke 23-11-2005

[Klik hier om terug te gaan naar het overzicht!]

SPA SIX Hours 2005

SPA SIX Hours   24 september 2005

Op het mooiste en spannendste circuit van  Europa in Francorchamps wordt in september een 6 uurs race verreden voor auto’s uit de jaren 1955-1965  van 18.00 uur tot 24.00 uur, de Spa Six Hours.

Er starten 5 Nederlandse equipes in de Six Hours Race waaronder 2 bemand door DHC leden en wel equipe 21,Esper van Heesewijk/Mark Schmidt en Mike van Thiel op TVR Grantura MK III en equipe 12, Jaap en Rinus Sinke op de primrose yellow  Austin Healey 3000 MK I voorzien van twee groene strepen. Tevens starten er 48 andere klassiekers waaronder nog 5 Austin Healey`s 3000 uit Frankrijk en Engeland.  Alle auto´s rijden op Dunlop Racings of Avon banden, zodat er zeker met de Dunlop Racing auto´s gereden word zoals er vroeger ook gegleden werd.

 In dezelfde tijd start er ook een race voor het Duitse FHR kampioenschap met 37 auto´s echter voorzien van moderne Yokodrama banden, die zorgen voor een totaal ander weggedrag. Dit zeer tot ongenoegen van de deelnemers aan de originele Six Hours.

 De TVR van equipe 21 gaat het eerste uur prima, maar krijgt dan te maken met ernstige benzinetoevoer problemen en eindigt na twee uur met een in lichte laaie staande achterkant. Gelukkig viel de schade erg mee, maar was de teleurstelling groot. Deze TVR uit Canada geïmporteerd was in record tempo door de heren gebouwd, maar sneuvelde door een onwillige nieuwe benzinetank.

 De Austin Healey  van equipe 12 gaat de hele droge race fantastisch, wisselt van rijders, banden, remblokken en tankt heel veel benzine. De laatste en achteraf tactisch juiste rijderswissel om 22.30 uur brengt met Jaap Sinke achter het volant de Austin Healey no 12  van de 15e plaats op de 5e plaats in de einduitslag van de Six Hours. Voorwaar een prima resultaat voor de vader-zoon combinatie. De Healey was top geprepareerd door Gerard Hermans, de racemonteur uit Nederweert en Jeremy Welch uit Yoxall. Om 7 minuten na 24.00 uur, einde race, vloeide de champagne onder leiding van Esper van Heesewijk  rijkelijk over Jaap en Healey.

 Tussen 21.00 en 22.00 uur staan alle auto´s een uur stil op de baan in verband met een ernstig ongeluk. Een Ford Mustang uit de FHR serie rijdt met volle snelheid op een achter de pacecar stilstaande TVR. De afloop voor de TVR rijder was gelukkig nog goed gezien het overgebleven wrak.

 De finish van de Six Hours werd door 35 van de 48 auto´s gehaald. De Nederlandse Austin Healey versloeg alle Healey`s en de andere Nederlanders.

 Het was een prachtig weekend met de mooiste racende en rijdende auto´s die je maar kunt bedenken.

 Organisatie Spa Six Hours bedankt.

 Jaap en Rinus Sinke, equipe 12, Austin Healey 3000 MKI